Вхід
Реєстрація
UA
RU
 

(095) 611-22-08
(097) 217-30-84
Замовити дзвінок
Хочете, Вам ми передзвонимо?
Запитати

Вибір флізеліна для машинної вишивки

Вибір флізеліна для машинної вишивки

Жодна машинна вишивка не обходиться без стабілізатора. Часто вишивальниці, особливо початківці, відчувають розчарування через те, що в результаті дизайн вийшов некрасивим тому, що неправильно була стабілізована тканину. Правильна стабілізація тканини в процесі вишивки для запобігання шлюбу залишається, мабуть, одним з найгостріших питань. У цій статті постараємося розібратися з правилами вибору стабілізатора, щоб потім використовувати відповідний вид в кожному конкретному випадку.

І так, що таке стабілізатори для вишивки?

Вишивальні стабілізатори - вид допоміжних матеріалів, які представляють собою спеціальний матеріал (зазвичай флізеліновий), який кріпиться під основну тканину, на якій ви збираєтеся вишивати або поверх тканини. Це допомагає міцно закріпити тканину в п'яльцях, щоб не було її розтягування або спучування, а також деформації тканини після прання.

Є дві великі категорії, на які варто розділити стабілізатори:

- нижні стабілізатори;

- верхні стабілізатори.

Нижні стабілізатори - спеціальні матеріали, частіше неткані, які розташовуються під тканиною. Вони служать для підтримки і стабілізації тканини в процесі вишивки, запобігають від утворення складок, деформації та розтягування, як під час вишивки, так і після прання або чищення.

Верхні стабілізатори - спеціальні матеріали, що розташовуються на тканини. Необхідні для запобігання утопанія стібків в ворсі, петлях, хутрі та інших ворсових матеріалах, пухких тканинах і трикотаж. Найбільш часто використовуються накладки, зроблені на желатиновій основі, а тому добре розчинні водою.

У свою чергу нижні стабілізатори діляться на:

   1.Флізелін відривний.
Матеріал для машиною вишивки, який використовується в якості підкладкового. По завершенню процесу вишивання, зайвий флізелін легко відривається по краю вишитого виробу. Цей тип стабілізаторів добре працює з більшістю натуральних тканин і дає тільки тимчасову підтримку вишивці. Відривні стабілізатори, як правило, представляють собою папір. І можуть бути різної товщини.

Ділиться на клейовий і не клейовий.

Клейовий флізелін - нетканий матеріал з клейовим покриттям, який запобігає стягування тканини в процесі вишивки і стабілізує матеріал. Прикріплюють до вивороту основного матеріалу за допомогою праски (без пари!) І разом з тканиною запялюют в вишивальні п'яльця, ніж та збільшують стабільність тканини. Рекомендується ісползовать для стабілізації складних тканин (трикотаж, еластичні тканини).

Не клейовий флізелін - нетканий матеріал який запобігає стягування тканини в процесі вишивки і стабілізує матеріал без нанесення клейового покриття. Прикріплюють до вивороту основного матеріалу і разом з тканиною запялюют в вишивальні п'яльця. Рекомендується ісползовать для тканин, які не деформуються (льон, бавовна ..)

Відривний флізелін буває різної щільності.

   2.Відрізний флізелін.
Відрізний флізелін використовують, коли необхідно добре стабілізувати тканини під час вишивки та забезпечити постійну підтримку вишитому виробу. Також гостро необхідні при вишивки дизайну з великою кількістю стібків, щоб вберегти вироби від об'ємної деформації навіть після декількох прань. Прикріплюють до вивороту основного матеріалу і разом з тканиною запялюют в вишивальні п'яльця. Флізелін який залишився після вишивки відрізають по краю вишитого мотиву.

Також буває клейовий і не клейовий.

   3.Водорозчинний стабілізатор.
Водорозчинний стабілізатор в основному має в своєму складі 100% полівінілалкоголь. Що дозволяє цей флізелін повністю розчинити у воді. Час розчинення залежить від температури води. Використовуються для стабілізації вишивки, коли необхідно видалити підкладку назавжди, так щоб її взагалі не було видно. Дозволяє зробити вишивку на будь-якій тканині, навіть дуже тонкою і прозорою. Можна виконувати вишивку і прямо на флізелін без тканини. Підходить для вишивки рішельє, аплікацій і мережив (FSL).

   4.Термоплавкі стабілізатори.
Це терморазрушімий матеріал, що складається з віскозних волокон, полотняного переплетення. Утримує стежки під час вишивки і після вишивки повністю видаляється за допомогою праски або преса БЕЗ ПАРА! Використовується для вишивки мережива, рішельє. Зазвичай їх застосовують з тканинами, які не можна прати, наприклад, з оксамитом.

   5.Клейкий флізелін.
Клейова папір, яка з одного боку має захисне покриття, а з іншого - липка. Захисний папір необхідно знімати тільки в тому місці, де буде проводитися вишивка - дуже економних. Використовують для стабілізації складних матеріалів, які не рекомендується запялівать, щоб уникнути не видаляється слідів від пялец (шкіра, кашемір, в'язане полотно). Підходить для вишивки на маленьких деталях (манжет, комір), яких неможливо запяліть.

Верхній стабілізатор буває:

   1.Водорозчинний.
Водорозчинні плівки бувають 2-х видів: тонкі і товсті (щільні). Тонкі плівки використовуються практично у всіх випадках, а щільні тільки з дуже високим ворсом.

   2.Терморазрушаемие.
Вони вживаються у випадках, коли тканину не можна мочити і тому не можна вжити водорастворимую плівку. Видаляються зазвичай дуже гарячою праскою (не менше 120 градусів) або пресом через звичайний папір. Не можна ні в якому разі використовувати пар з термоплавким стабілізатором.

Загальні правила вживання стабілізаторів:

- Чим товще тканина, тим більшу вагу повинна мати підкладка, і навпаки, чим тонше тканина, тим менш щільна підкладка.

- Чим більше стібків в дизайні і щільніше сам дизайн, тим товщі повинна бути підкладка для стабілізації тканини.

- При вишивці металізованими нитками необхідно уникати синтетичних підкладок і намагатися використовувати натуральні (бавовна або віскозу). Це необхідно тому, що стабілізатори на основі натуральних волокон м'якше, створюють менше тертя ниткою і голкою, через що голка менше нагрівається, а нитки менше рвуться. Зі штучним стабілізатором вишивка буде виглядати гірше. Це добре при роботі з будь-якими нитками.

Ви можете знайти все вище перераховані матеріали в нашому інтернет-магазині «Лавка майстрині».

Вдалих Вам вишивок)))

 
 
Хочете зробити замовлення або отримати консультацію?
Передзвоніть нам або напишіть повідомлення!
(095) 611-22-08
(097) 217-30-84
НАПИСАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ
 
 
Швидке замовлення:



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю <br />буде відправлена на пошту вказану<br />при реєстрації на сайті.
Реєстрація: